KLIK

Cara Mencari Air Diwaktu Kecemasan Di Hutan

4.5
Didalam tubuh kita 42% adalah air, dan kira-kira 25% akan hilang bila kita berjalan dalam hutan (tetapi bergantung pada keadaan cuaca panas atau lembab). Tubuh kita memerlukan air sekurang-kurangnya 2 liter sehari. Kehilangan air dalam tubuh mengakibatkan kepanasan atau kesejukan melampau dan juga menyebabkan tekanan dan keletihan cepat terasa.


Cara Mencari Air Diwaktu Kecemasan Di Hutan

Kemungkinan dalam perjalanan di gunung, hutan, atau pulau kita tersesat atau terputus bekalan air, dan untuk mencari sungai pun tidak ada atau jauh dari tempat anda berjalan.


Kali saya akan share beberapa Teknik Mendapatkan Air Disaat Kecemasan itu.
Baca juga artikel tentang Cara Menggunakan HandPhone Dengan Baterai LowBat.


Berikut Teknik mencari airnya :

1Pokok lumut biasanya lembab, cari dan perahlah lumut tersebut untuk dapatkan air.


2. Pokok periuk kera pasti terdapat air didalamnya.


3. Kelopak air, jika kering gali dalam sikit pasti ada air-guna penyedut atau kain untuk ambil air.

4. 
Dari rekahan-rekahan batu, lubang atau lekukan pokok carilah kemungkinan ada air yang bertakung didalamnya.


5. Gunakan baju ikat pada kayu (lebarkan baju itu) dan sapukan pada daun diwaktu pagi untuk perangkap embun.

6. Mencari tumbuhan yang berbatang lembab atau akar pokok tumpang. Potong batang pokok tersebut dan perahkan untuk mendapatkan air atau tunggu sampai mengalir sendiri.


7. Daripada akar tumbuhan, cabut dan keluarkan. Ketuk akar dengan kayu atau pisau untuk dapatkan air. contoh akar rotan.

8. Cari pokok dedaun yang berurat ataupun beranting mengandungi air. Potonglah pada pangkal ranting atau daun untuk mendapatkan air.9. Dari buah-buahan jenis pokok palma, seperti buah kelapa, tebu hutan atau buah pokok nipah. Untuk air jenis ini minumlah sekadar untuk hilang dahaga saja, tetapi jika andai pandai mengambil niranya minumlah sepuasnya dan jangan simpan untuk esoknya kerana akan masam.

10.  Dari pokok pisang hutan, potong bagian pangkal pokok, kira-kira 8 inci dari tanah. Kemudian korek pada bagian tengahnya untuk membentuk satu bulatan seperti mangkuk. Tunggulah sehingga air penuh dalam waktu tertentu. Air dari sumber ini boleh bertahan sehingga empat hari.

11. Jika anda sedang berjalan dalam ketinggian tertentu, atau di kawasan lembah, duduk diam dan gunakan telinga untuk memdengar kemungkinan ada aliran air yang kecil dari gunung atau bukit. Jika ada dan rasa tahu lokasinya.


12. Jika terdesak juga, coba cari sarang burung atau ayam hutan dan ambil telurnya dan minum pelan-pelan. Sebiji telur ayam mengandugi 75% air.


Terima Kasih.
Semoga artiekel ini bermanfaat.Sumber : http://lusuh.multiply.com
Klik jika artikel ini bermanfaat
UBLO SEVEN

Post Author : M. Arief Ubaidillah

Terimakasih atas kunjungan dan kesediaan anda membaca artikel ini. Kritik dan Saran dapat anda sampaikan melalui Kotak Komentar di bawah ini atau di Facebook (Muhammad Arief Ubaidillah) bisa juga di Twitter (@ubeeed).

0 comments:

Komentar Anda Sangat Bermanfaat

Silahkan Berkomentar !

 
The Official Website Of Arief Ubaidillah
Copyright© 2013 UBLO SEVEN™ | Use Chrome To The Maximum Result